De Hooibeekhoeve zet in op regenwater als drinkwater voor de dieren. Ze besparen hierbij bijna een miljoen liter kraantjeswater. Dit toont aan dat milieumaatregelen en goede bedrijfsvoering hand in hand gaan. Sinds 2008 werkt de provincie Antwerpen aan het structureren van haar milieu-inspanningen door de uitbouw van een milieuzorgsysteem. Momenteel verkleinen al 40 diensten jaar na jaar actief hun milieu-impact.
Ook nemen zij milieucriteria standaard mee bij belangrijke beslissingen. Elke dienst kiest zelf zijn doelstellingen binnen de krijtlijnen van het milieubeleid van de provincie Antwerpen.
De Hooibeekhoeve, het praktijkcentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling van de provincie Antwerpen is één van hen. In juni 2013 werden hun inspanningen beloond met certificatie volgens de internationale norm ISO14001.
Provincie doet eigen waterverbruik dalen
Het milieubeleid van de provincie focust zich onder meer op het waterverbruik.
“Drinkwater is een kostbaar goed,” stelt gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu. “Een aantal aanpassingen volstaat om de waterfactuur naar beneden te krijgen. Verscheidene provinciale diensten zagen de voorbije jaren hun watermeter dalen. Uitblinker is het provinciale melkveebedrijf, de Hooibeekhoeve.“ Een succesverhaal, want een melkveebedrijf verbruikt heel veel water voor het uitgebreid poetsen van stallen, melkrobot en machines. Alles moet er proper en hygiënisch zijn. Bovendien drinkt een koe elke dag maar liefst 80 liter water.
Regenwater als drinkwater voor koeien
Reeds in 2005 besliste de provincie Antwerpen om het waterverbruik op de Hooibeekhoeve aan te pakken. Ze bouwde op het erf van de Hooibeekhoeve een regenwateropslag van 200m³. Dit water werd gebruikt als reinigingswater voor de stallen en machines. Eind 2011 besliste de Hooibeekhoeve om regenwater ook te gebruiken als drinkwater voor de koeien en kalveren.
Robbe Van Rossum, onderzoeker van de Hooibeekhoeve, legt uit: “We kochten een ECA toestel (Electro Chemical Activatie) aan. Dit toestel maakt door middel van elektrolyse uit gewoon water positief en negatief geladen water. Het positief geladen water kan gebruikt worden als ontvetter, het negatief geladen water als ontsmetter. Met deze laatste wordt het regenwater ontsmet. Na deze behandeling voldoet de kwaliteit van het regenwater aan de drinkwaternormen voor melkgevende koeien.”.
De omschakeling leverde in het eerste jaar een besparing op van 956 m³ aan drinkwater. Dit zijn bijna één miljoen melkflessen gevuld met water!
Hooibeekhoeve bekijkt nu hoe ze het ECA toestel breder kunnen inzetten, Momenteel loopt er een proef om de klauwen van de koeien te ontsmetten. Als dit voldoende werkt, kan het aantal voetbaden verminderen en zo ook het verbruik van de hierbij gebruikte ontsmettingsproducten, die belastend zijn voor het milieu.
Het succesverhaal krijgt misschien dus nog een vervolg.